de_polygoon_-_mertens_architecten_1_0.jp
Historiek

De geschiedenis van De Polygoon - voorheen De Kring - gaat terug tot 1921. In dat jaar kocht de Belgische Soldatenkring van Brasschaat-Polygoon een eigendom in de Kapellei. De vzw brak de bestaande gebouwen af en bouwde er een nieuwe theater/bioscoopzaal. Tot in 1974 genoten ontelbare soldaten er van films.

nieuw leven

Omdat het bestaande cultureel centrum De Kring - eigendom van de parochie - dringend aan onderhoud en herstellingswerken toe was, werd op initiatief van de parochie een architect aangesteld. Die maakte een studie op over deze kosten en de toekomstige mogelijkheden van deze ruimten.

nieuw centrum

Mertens-architecten maakte een ontwerp

waarbij de bestaande zaal, die plaats biedt

aan 216 personen, werd gerenoveerd en

uitgebreid met nieuwe functies: een inkomhal met ontvangstruimte, bergingen, sanitair en een polyvalente ruimte.

Een volwaardig gemeenschapscentrum werd ontwikkeld.

De Polygoon gaat bruisen...

 

Weet jij waar ooit de ‘Belgische Soldatenkring van Brasschaat-Polygoon’ was? Of….misschien weet je wel waar zaal De Kring stond in Maria-ter-Heide?

Duizenden jongens die toen nog verplicht soldaat moesten worden, verbleven in de kazerne van Polygoon. De ‘Sociale Soldatenkring’ voor de militairen werd opgericht in 1921. De cinema was het vermaak voor al deze jongemannen die in

het kamp van Polygoon dienst deden. Men toonde er elke week films, zelfs Ben Hur en Spartacus zijn er vertoond.

In 1974 werd de cinemazaal aan de parochie van Maria-ter-Heide geschonken. Zij werd door tientallen vrijwilligers vele jaren in stand gehouden. Men verkocht taarten en bakte wafels om de zaal netjes te houden.

Vooral was De Kring - en moet De Polygoon opnieuw - een ontmoetingsplaats zijn voor vele mensen.

De oude cinemazaal De Kring is een gezellige theaterzaal en heeft een boeiend verleden dat we zeker niet mogen vergeten. Enkele buurtbewoners hebben hard gewerkt om van deze romantische theaterzaal  een prachtig en modern project te maken. De gemeente werkt positief mee om deze buurt van Maria-ter-Heide een opwaardering te geven en zeker ook om de verschillende plaatselijke theatergezelschappen een nieuwe thuis te geven.

Plannen van de nieuwe vzw De Polygoon

Aan de voorkant in de Kapellei zijn er nieuwe sociale appartementen gebouwd. Daarachter staat een mooie ontmoetingsruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar feestjes, cursussen, lezingen, enz. gegeven kunnen worden. De theaterzaal is intussen uitgebouwd en gerenoveerd. De zaal is in volle glorie hersteld. Het is voor de plaatselijke verenigingen, voor de theatergezelschappen en voor de familiefeestjes een prachtige ontmoetingsplaats.

We vierden de opening van dit mooie project op 24 & 25 november 2018.

Dank aan alle mensen die kwamen kijken, onze prachtige zaal De Kring zat tweemaal vol en we kijken dan ook met een vreugdevol hart naar de toekomst.

Welkom!

Lutgart Smekens-Bredael bezielster van De Polygoon