top of page
de_polygoon_-_mertens_architecten_1_0.jp
Historiek

Om tot het ontstaan van De Polygoon te komen, gaan we even terug naar de 19e en 20e eeuw. Na de Belgische onafhankelijkheid hadden militairen zich gevestigd langs de Nationale Route nummer 1 in Brasschaat, in wat nu de wijk Maria-ter-Heide is. De Belgische artillerie voerde hier schietoefeningen uit. Het militair terrein kreeg door haar vorm al snel de benaming “Polygoon”, wat “veelhoek” betekent. De naam van de zaal is dus met een knipoog naar de geschiedenis gekozen.

Hoe is De Polygoon dan tot stand gekomen?

Sinds de invoering van de algemene dienstplicht (1913) won het geestelijk welzijn van de militairen aan belang. Officieren, onderofficieren en de gewone dienstplichtigen kregen binnen het kamp verschillende ontspanningsruimtes. Toch zochten velen onder hen ontspanning in de talrijke cafés die zich gaandeweg hadden gevestigd langs het kamp. Om de slechte invloed van deze cafés in te dijken, kwam aalmoezenier De Ridder met het idee om een ontspanningsruimte buiten de grenzen van het kamp te bouwen. De vzw Belgische Soldatenkring werd bijgevolg opgericht onder het voorzitterschap van Baron Della Faille de Leverghem. In 1922 kocht de vzw een huis in de Kapellei en bouwde het om tot een cinema- en biljartzaal met de naam “De Kring”. Duizenden soldaten konden hier terecht voor filmavonden en een drankje.

In 1974 werd De Kring overgenomen door de parochiegemeenschap van Maria-ter-Heide. Vanaf dan kwamen verenigingen en theatergroepen hier geregeld over de vloer. Na enkele tientallen jaren verminderden de activiteiten in De Kring gaandeweg. De parochie besloot daarom in 2012 het gebouw te verkopen. Het toeval wilde dat Lutgart Smekens en architect Stijn Mertens elkaar in die periode ontmoetten en ervan overtuigd waren dat deze historische zaal niet verloren mocht gaan. Samen kwamen ze tot mooie plannen en konden ze de gemeente overtuigen van de troeven van De Kring. De gemeente Brasschaat kocht bijgevolg in 2013 het gebouw.

De vrijwilligers kregen groen licht voor renovatiewerken en de aanbouw van een nieuwe foyer of ontmoetingsruimte.

Een nieuwe look betekende ook een nieuwe naam: “De Polygoon”. De gelijknamige vzw De Polygoon zet sinds april 2019 haar schouders onder deze podiumzaal met 216 stoeltjes en een ontmoetingsruimte.

De Polygoon, waardevol erfgoed van Brasschaat, is klaar voor een mooie toekomst.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Vzw De Polygoon heeft onlangs geïnvesteerd in cinema-apparatuur. Vanaf 14 september 2021 zal er iedere week een film op het witte doek geprojecteerd worden. Ook theatergezelschappen, muziekgroepen en anderen blijven welkom op het podium van De Polygoon. De foyer daarnaast is de perfecte locatie voor allerhande bijeenkomsten, zakelijk of privé.

Een familiefeest, een schoolbijeenkomst of workshops, alle evenementen kunnen in De Polygoon plaatsvinden.

Het doel van de vzw is om mensen bij elkaar te brengen. Een ontmoeting om herinneringen op te halen en gezellige momenten te beleven.

bottom of page